piątek, 11 października 2013
Dorsz w sosie pomidorowym z tymiankiem
Szybkie i bardzo zdrowe danie. Z pewnością każdy sobie poradzi z tym przepisem i zachwycie swoich gości :)
Dorsza można podawać z opiekanymi ziemniakami w ziołach lub z chlebem.
Składniki na 4 porcje:
• 4 filety z dorsza, każdy po 150 g
• 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 4 szczypiorki z cebulką
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 2 łyżki sosu sojowego
• 6 gałązek świeżego tymianku
• oliwa z oliwek
• 4 gałązki świeżych pomidorków koktajlowych
Dorsza posypujemy solą i pieprzem, w tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szczypiorek, smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy dwie puszki pomidorów, dodajemy do niego cukier i sos sojowy i tymianek. Gotujemy 5 minut, następnie wrzucamy filety z dorsza i gotujemy 15 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je i kroimy w talarki. Układamy pokrojone ziemniaki na blaszce, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek. Na blaszce układamy również pomidorki i dodajemy gałązki świeżego tymianku. Pozostawiamy ziemniaki w piekarniku do zrumienienia. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki fajniutkie galaretki :)
OdpowiedzUsuńNie rób mi apetytu :< :D
OdpowiedzUsuń