piątek, 11 października 2013

Dorsz w sosie pomidorowym z tymiankiem




Szybkie i bardzo zdrowe danie. Z pewnością każdy sobie poradzi z tym przepisem i zachwycie swoich gości :)
Dorsza można podawać z opiekanymi ziemniakami w ziołach lub z chlebem.  

Składniki na 4 porcje:
 4 filety z dorsza, każdy po 150 g
 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
 4 szczypiorki z cebulką
 2 łyżeczki brązowego cukru 
 2 łyżki sosu sojowego
 6 gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
 4 gałązki świeżych pomidorków koktajlowych

Dorsza posypujemy solą i pieprzem, w tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szczypiorek, smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy  dwie puszki pomidorów, dodajemy do niego cukier i sos sojowy i tymianek. Gotujemy  5 minut, następnie wrzucamy filety z dorsza i gotujemy 15 minut. 

Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je i kroimy w talarki. Układamy pokrojone ziemniaki na blaszce, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek. Na blaszce układamy również pomidorki i dodajemy gałązki świeżego tymianku. Pozostawiamy ziemniaki w piekarniku do zrumienienia. Smacznego!





2 komentarze: